Warmond wil op weg naar meer Jan Steen-beleving

Warmond wil op weg naar meer Jan Steen-beleving

WARMOND – Jan Steen nog beter kunnen ervaren en beleven in Warmond, dat is het doel van de stichting Jan Steendorp Warmond. Hun ambitieuze plannen legden ze vast in een beleidsplan, dat wethouder Elsbeth Koek vandaag in ontvangst nam. Ze vragen de gemeente Teylingen om ondersteuning bij de realisatie.

De stichting wil de herkenning, erkenning en het belang van de Warmondse periode van Jan Steen vergroten. Zij streeft onder meer naar een vaste locatie met een ‘Jan Steen Experience’ die de bezoeker terug in de tijd brengt naar het leven van de 17e eeuwse schilder. Jan Steen woonde enkele jaren in het dorp en schilderde er enkele van zijn wereldberoemde werken, onder meer ‘Kermis in Warmond’ en ‘De Hoenderhof’ met op de achtergrond het vroegere kasteel Oud-Teylingen.

Niet alleen leeft Jan Steen in Warmond voort via een buste en zijn vermeende woonhuis, ook lanceerde de stichting een populaire wandeling door de historische dorpskern, langs een selectie van Jan Steens schilderijen. Via ervaren gidsen en een leerzame audiotour worden de schilderijen met hun symboliek toegelicht, net als de persoon Jan Steen en de wijze waarop Warmond op zijn schilderijen is afgebeeld. Ook zijn inmiddels onder meer een Jan Steen-bier en een boottocht van Rederij van Hulst gelanceerd.

“Het unieke van Warmond is dat we de verhalen over Jan Steen en zijn schilderijen op één en dezelfde plaats kunnen tonen en laten ervaren”, aldus voorzitter Arjan Heijl. “Schilderij en werkelijkheid zijn nagenoeg hetzelfde, toen en nu. Je stapt letterlijk in de voetsporen van Jan Steen en volgt hem naar locaties, die hij geschilderd heeft. Dichter bij Jan Steen kun je niet komen.”

De stichting ziet volop kansen om de positionering als Jan Steendorp te versterken, in samenwerking met ondernemers, kunsthistorici en kunstenaars in het dorp. De karakteristieke ‘huishoudens van Jan Steen’ en de verhalen rond zijn leven inspireren mensen en bieden tal van aanknopingspunten. De vele betrokken vrijwilligers zien het als een mooie manier om ‘leven in de brouwerij’ te brengen – ook een van de uitdrukkingen de aan de eigenzinnige schilder zijn ontleend.

"Samen staan wij sterker in het behartigen van onze collectieve belangen en in het bevorderen van onze plaatselijke economie."